Fastsættelse af husleje
Huslejen opkræves som udgangspunkt forud pr. den første hverdag i måneden, medmindre andet er aftalt og anført i lejekontrakten.
Når du skal udleje en bolig, kan du ikke kvit og frit fastsætte en husleje. Der er regler for, hvor høj en husleje, du må forlange. Reglerne afhænger af to betingelser:
- Har lejemålet ét til seks lejemål eller mere end syv lejemål?
- Er lejemålet beliggende i kommune, der er huslejereguleret?
Mindre udlejningsejendomme
I mindre lejemål (med under seks lejemål) kan du som udgangspunkt forlange husleje efter, hvad din lejer er villig til at give. Lejeren kan dog klage til huslejenævnet, hvis han finder huslejen for høj.
Huslejenævnet vil da vurdere lejens størrelse. Vurderingen afhænger af, om der er tale om en huslejereguleret eller ikke-huslejereguleret kommune. I en reguleret kommune, vil huslejen vurderes ud fra lignende huslejer i store lejemål (med mindst syv lejemål). Er lejemålet beliggende i en ikke-reguleret kommune, vil husleje blive vurderet ud fra markedsværdien, som er værdien på alle øvrige boliger i området. Sidstnævnte regel gælder uanset lejemålets størrelse.
Er ejendommen ny (opført efter 31.12.1991) kan udlejer fastsætte "fri markedsleje". Det vil i praksis sige, at han kan forlange det, en lejer er villig til at betale. Lejer kan udelukkende klage over huslejens størrelse, hvis der er tale om en "åbenlyst urimelig høj husleje" i henhold til aftalelovens §36.
Ikke-huslejeregulerede kommuner:
- Billund
- Fanø
- Fredensborg
- Greve
- Herning
- Holstebro
- Ikast-Brande
- Læsø
- Mariagerfjord
- Rebild
- Ringkøbing-Skjern
- Samsø
- Solrød
- Struer
- Thisted
- Tønder
- Varde
- Vesthimmerland
- ærø
Større udlejningsejendomme
Udlejning af lejemål i ejendomme med mindst syv lejemål, der er opført før 1992, som er beliggende i en reguleret kommune, må benytte "omkostningsbestemt husleje". Huslejen må da være beregnet ud fra følgende parametre:
- Skatter og afgifter
- Forsikringer, administration, renovation, renhold
- Henlæggelser til vedligeholdelse
- Et beregnet afkast
- Eventuelle lejeforhøjelser som følge af generelle forbedringer på ejendommen eller individuelle forbedringer i lejemålet
Udgifterne skal budgetteres, og lejer kan forlange at se budgettet. Er der ikke tale om faktiske beregninger, kan lejer klage til huslejenævnet, der kan vurdere, at posterne skal justeres, og at huslejen som resultat vil falde.
Til ovenstående findes der en række undtagelser:
- For lejemål, der er renoveret for mere end kr. 251.805,- i alt eller kr. 2.202 pr. m2 (2016-niveau) inden for en to-årig periode, og som er beliggende i en ejendom med energimærke D eller bedre, gælder: Huslejen i disse lejemål kan fastsættes efter reglerne om det lejedes værdi ved iagttagelse af en række særlige regler. Det lejedes værdi skal fastsættes efter boligreguleringslovens §5, stk. 2. Det vil sige, at huslejen skal ligne den husleje, der betales for lejemål af tilsvarende beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, inkluderet udstyr, vedligeholdelsestilstand, mv.
- Lejemål, der siden 31.12.91 udelukkende har været anvendt lovligt til erhvervsmæssigt formål. Her kan udlejer og lejer aftale "fri markedsleje". Det betyder, at udlejer kan bestemme huslejen og kun er begrænset af "åbenlyst urimelige aftaler", jf. aftalelovens §36.
- Lejemål beliggende i en tagetage, der pr 01.09.02 ikke var benyttet eller registreret som beboelse. Her kan udlejer og lejer aftale "fri markedsleje". Se ovenfor.
OBS: For at ovenstående regler kan anvendes, skal de indskrives i lejekontraktens §11.
Ansvarsfraskrivelse - De angivne oplysninger om boligudlejning og boligleje på NextBolig bør ses som indledende orientering. Informationerne er indhentet fra diverse myndigheder og øvrige instanser. NextBolig fraskriver sig ethvert ansvar, herunder også juridisk og økonomisk ansvar, for eventuelle fejl og mangler eller fortolkninger af oplysningerne.