Lejeperiode og opsigelse
Lejeperioden aftales på forhånd og kan enten være tidsbegrænset eller tidsubegrænset. En standard lejekontrakt er tidsubegrænset, hvilket kort fortalt betyder, at du ikke uden videre kan opsige din lejer.
Tidsubegrænset lejeperiode
Ved en standard lejekontrakt er lejeperioden tidsubegrænset, og du kan ikke som udgangspunkt opsige aftalen, medmindre der er tale om grov misligholdelse af kontrakten fra lejers side. Særlig grov misligholdelse indebærer f.eks. manglende huslejebetaling og grov overtrædelse af huslejeordenen over en længere periode.
Din lejer kan opsige kontrakten i henhold til lejekontrakten - dog højest tre måneder. En standard lejekontrakt har som udgangspunkt tre måneders opsigelse til lejer. I opsigelsesperioden dækker lejer stadig udgifter til husleje og a conto forbrug. Dette er også årsagen til, at der kan kræves op til tre måneders forudbetalt husleje. I så fald dækker den forudbetalte leje opsigelsesperioden.
Som udlejer kan du kun opsige din lejer ved en række særlige forhold:
- Du udlejer et enkelt værelse i din private bolig
- Du udlejer en lejlighed i et tofamilieshus, hvor du selv bor i den anden lejlighed
- Du skal selv bo i boligen. I så fald er der en udvidet opsigelsesperiode på 12 måneder
- Ejendommen skal nedrives eller gennemgå gennemgribende renovering (lejer skal i så fald tilbydes genhusning)
- Lejer misligholder kontrakten trods advarsler
Der er desuden krav til indholdet i opsigelsen, der skal udarbejdes skriftligt til lejer. Opsigelsen skal indeholde årsag til opsigelse, og der skal specifikt stå, at lejer har ret til at gøre indsigelse senest seks uger efter modtagelse af opsigelsen. Opsigelsen er udelukkende gyldig, såfremt dette overholdes.
ønske om salg
ønsker du at sælge din udlejede bolig, skal du være opmærksom på, at det er en ugyldig grund til at opsige lejer. Lejer følger som udgangspunkt med i salget, og køberen af boligen kan derved opsige lejer med 12 måneders varsel for selv at flytte ind.
Vil du leje din bolig ud, mens den er til salg, bør du benytte en tidsbegrænset lejekontrakt og aftale en kort opsigelsesfrist med lejer, der går begge veje. Opsigelsesfristen er dog ikke juridisk bindende og kræver derfor gensidig tillid.
Tidsbegrænset lejeperiode
Tidsbegrænsede lejekontrakter benyttes oftest ved fraflytning af en privat bolig i en kortere periode f.eks. grundet udstationering, studieophold, midlertidig forflyttelse, rejser eller sygdom. Lejeaftalen udløber automatisk ved kontraktens ophør og skal derved ikke opsiges af hverken dig eller lejer.
Som udgangspunkt kan lejeaftalen ikke opsiges i lejeperioden, medmindre andet er aftalt i kontrakten, eller den misligholdes groft af lejer.
En tidsbegrænset lejeaftale kan være på et ubegrænset antal måneder eller år. Det er dog vigtigt at påføre en god årsag til udlejning i kontraktens §11 om særlige vilkår.
Hvis den tidsbegrænsede lejeperiode er på over to år, skal årsagen til udlejning være særlig gyldig. Udlejer du din bolig i tre år, og din lejer ikke ønsker at fraflytte boligen på det tidspunkt, kan sagen overgå til boligretten, der skal afgøre, om årsagen til udlejning i en så lang periode er gyldig. Et ønske om salg vil som regel blive vurderet som en ugyldig årsag og tillade lejer at blive boende, hvorimod et ønske om selv at bebo boligen oftest bliver vurderet som en gyldig grund. Vær dog opmærksom på, at alle sager vurderes individuelt.
Ansvarsfraskrivelse - De angivne oplysninger om boligudlejning og boligleje på NextBolig bør ses som indledende orientering. Informationerne er indhentet fra diverse myndigheder og øvrige instanser. NextBolig fraskriver sig ethvert ansvar, herunder også juridisk og økonomisk ansvar, for eventuelle fejl og mangler eller fortolkninger af oplysningerne.